ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

«Η μοναδικότητα του ανθρώπου ως δαρβινική πλάνη»

Ομιλητής: Αθανάσιος Ντινόπουλος, Καθηγητής Ανατομικής και Ιστολογίας Α.Π.Θ.

 

Το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών διοργανώνει δημόσια διάλεξη με τίτλο «Η μοναδικότητα του ανθρώπου ως δαρβινική πλάνη», με ομιλητή τον Καθηγητή Ανατομικής και Ιστολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Ντινόπουλο, την Τετάρτη11 Μαρτίου 2015, και ώρα 19.30, στην αίθουσα ‘Ανδρέα Πατσαλίδη’ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, στο κέντρο της Λευκωσίας (Φανερωμένης 86-90).

Στόχος της διάλεξης είναι να αντιμετωπιστούν ποικίλες παρανοήσεις και πλάνες που είναι ευρέως διαδεδομένες σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου. Οι εσφαλμένες αντιλήψεις αυτές που μοιράζονται λίγο-πολύ οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη, ονομάζονται «δαρβινικές πλάνες». Ο άκρατος ανθρωποκεντρισμός εμποδίζει πολλούς να δεχθούν πως ο άνθρωπος είναι προϊόν της ίδιας εξελικτικής διεργασίας μέσω της οποίας προέκυψε κάθε άλλη μορφή ζωής πάνω στη Γη. Ο ομιλητής, στη βάση δεδομένων από την ανατομική και τη νευροεπιστήμη, θα εξετάσει σχεδιαστικά σφάλματα στη δομική και λειτουργική οργάνωση του ανθρώπου, τα οποία αποδεικνύουν πως δεν υπήρξε ειδική μέριμνα για το είδος μας, και θα δείξει πως όλα τα «ανώτερα» χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθρώπους υπάρχουν, παρότι σε μικρότερο βαθμό, και στα ζώα, γεγονός που αποδεικνύει την κοινή μας καταγωγή. Η παραδοχή ότι είμαστε κι εμείς προϊόν της εξέλιξης είναι καθοριστικής σημασίας για τη σχέση μας με τον υπόλοιπο έμβιο κόσμο. Η βασική διαφορά μας από τα άλλα ζώα, ο μεγάλος εγκέφαλος, δεν μας δίνει μόνο τα πλεονεκτήματα εκείνα που μας επέτρεψαν να κυριαρχήσουμε στη Γη, αλλά γεννά και υποχρεώσεις που πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας.

Ο ομιλητής, επιπλέον του πλούσιου ερευνητικού και επιστημονικού συγγραφικού του έργου σε θέματα νευροεπιστήμης, είναι συγγραφέας και αρκετών βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όπως τα «Εγκέφαλος και τέχνη» (2008), «Ο αδέξιος σχεδιαστής. Σφάλματα της εξέλιξης και δαρβινικές πλάνες» (2013), «Νευροαισθητική ή γιατί οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές» (2014) και «Μικρή Πραγματεία για το χιούμορ. Η βιολογία και η καταγωγή του κωμικού και του γέλιου» (υπό έκδοση).

Θα προηγηθεί σύντομη εισήγηση και παρουσίαση του ομιλητή από τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, κ. Σπύρο Σφενδουράκη.

Πληροφορίες: 22893998

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.