Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον 2018
Γυμνάσιο Γερίου «Ιωνά και Κολοκάση»
Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» του Γυμνασίου Γερίου Ιωνά και Κολοκάση, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το μέλλον μίας από τις σπηλιές του Γερίου, η οποία είναι γεμάτη από απολιθωμένα κοχύλια. Αρχικά, επισκεφτήκαμε τη σπηλιά και την φωτογραφίσαμε. Μελετήσαμε λίγο τον χώρο και διερευνήσαμε κατά πόσον η σπηλιά είναι ιδιωτικής ή κρατικής ιδιοκτησίας, ποια είναι η ιστορική της αξία και ποιες είναι οι πιθανές μελλοντικές της χρήσεις.
Εικόνα 1 Φωτογραφία από την επίσκεψη των Νέων Δημοσιογράφων στη σπηλιά με τα κοχύλια. Από αριστερά προς τα δεξιά: Σταύρος Νικολάου, Ειρήνη Αγαθοκλέους, Λουκάς Νικολάου, Λυδία Πατσαλίδου, Αντώνης Γεωργίου και Λίλια Άσσο.
Η σπηλιά, λοιπόν, που βρίσκεται σε ένα λόφο στη βιομηχανική περιοχή Γερίου. Είναι άκρως φυσική σπηλιά, δηλαδή φυσικό δημιούργημα και όχι ανθρώπινο. Έχει εκπληκτική νοτιοδυτική θέα προς το Δάλι. Είναι γεμάτη με απολιθωμένα κοχύλια τα οποία πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν η Κύπρος ήταν ακόμα βυθισμένη στον πυθμένα της θάλασσας, έπεφταν κάτω στον πυθμένα δημιουργώντας στρώσεις.
Εικόνα 2 Η θέση της σπηλιάς από μακριά όπως κοιτάζουμε προς τον Βορρά
Εικόνα 3 Η είσοδος προς τον χώρο της σπηλιάς
Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι η σπηλιά είναι ιδιωτική και εντοπίσαμε τους ιδιοκτήτες. Μιλήσαμε και με τον Δήμο Γερίου και διευθετήσαμε μία συνέντευξη με τον δήμαρχο Γερίου κ. Νεόφυτο Παπαλαζάρου, τους ιδιοκτήτες της σπηλιάς και τον κ. Σιανή, 96 ετών, που είναι ο γηραιότερος κάτοικος του Γερίου κι έχει αναμνήσεις από την χρήση της σπηλιάς δεκαετίες πριν.
Εικόνα 4 Ο γέρο Σιανής. Ζωγραφιά της Λυδίας Πατσαλίδου
Πρώτος μίλησε ο κ. Σιανής που είχε περισσότερα από τριάντα χρόνια να επισκεφτεί τη σπηλιά. Θυμήθηκε τα χρόνια που η σπηλιά χρησιμοποιούνταν ως μάντρα για τα ζώα της οικογένειας. Θυμήθηκε ότι η περιοχή τότε ήταν ολοπράσινη και είχε πηγές με τρεχούμενο νερό, οι οποίες σήμερα έχουν στερέψει. Χρησιμοποιούσαν το νερό για καλλιέργειες και η θέα από τον λόφο της σπηλιάς ήταν εκπληκτική και το κλίμα το καλοκαίρι πολύ δροσερό. Χαρακτήρισε την τοποθεσία όπως ήταν τότε ως παράδεισο. Τα χρώματα που κυριαρχεί στην περιοχή σήμερα είναι το καφέ της ξηρασίας. Η εκδοχή του κ. Σιανή για την προέλευση των κοχυλιών είναι ότι όταν έγινε ο κατακλυσμός του Νώε, το νερό έφερε κοχύλια από την θάλασσα και τα κόλλησε στην οροφή της σπηλιάς.
Εικόνα 5 Τα τοιχώματα και η οροφή της σπηλιάς είναι διακοσμημένα με απολιθωμένα κοχύλια
Οι ιδιοκτήτες που προέρχονται από την ευρύτερη οικογένεια του κ. Σιανή έχουν όνειρα για τη σπηλιά και θέλουν να την κάνουν προσβάσιμη στο κοινό. Ονειρεύονται να χρησιμοποιηθεί η σπηλιά ως χώρος όπου θα προβάλλεται η γεωλογία και η παραδοσιακή κληρονομιά του Γερίου με εκθέσεις και εκδηλώσεις. Όταν ανακάλυψαν ότι στην ιδιοκτησία της οικογένειάς τους υπήρχε αυτή η σπηλιά, έψαξαν να την βρουν. Η σπηλιά ήταν κρυμμένη πίσω από βλάστηση.
Ο δήμαρχος Νεόφυτος Παπαλαζάρου θεωρεί ότι ο χώρος αυτός έχει αρχαιολογική, ιστορική αλλά και γεωλογική σημασία τόσο για το Γέρι όσο και για την Κύπρο και γι’ αυτό πρέπει να προβληθεί. Είναι δυνατόν να γίνει προσβάσιμη για τον κόσμο και να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές χωρίς όμως να προσβληθεί η φυσικότητα του χώρου.
Εικόνα 6 Ο γηραιότερος κάτοικος του Γερίου κ. Σιανής μαζί με τον Δήμαρχο Γερίου Νεόφυτο Παπαλαζάρου.
Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να απολαύσουν τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής μας. Από πλευράς του Δήμου θα δοθεί κάθε υποστήριξη και βοήθεια για να γίνει αυτό κατορθωτό.
Ως μαθητές πιστεύουμε ότι πρέπει να εκτιμήσουμε αυτόν το θησαυρό που έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στον τόπο μας. Είναι χρέος μας να τον διαφυλάττουμε και να τον συντηρούμε ώστε να δώσουμε το δικαίωμα στις επόμενες γενιές να τον απολαύσουν στο ακέραιό του.
ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λίλια Άσσο
Ειρήνη Αγαθοκλέους
Λυδία Πατσαλίδου
Αντώνης Γεωργίου
Σταύρος Νικολάου